LONDEN - De Britten overwegen draconische maatregelen om de voortdurende stroom illegale immigranten naar Groot-Brittannië in te dammen. Dit heeft de Britse krant The Guardian donderdag gemeld.
The Guardian

Premier Blair heeft persoonlijk de leiding genomen van het Britse asielbeleid. Hij overweegt marineschepen in te zetten om mensensmokkelaars al in de Middellandse Zee te onderscheppen. Transportvliegtuigen van de luchtmacht zouden moeten worden ingezet om grootschalige uitzettingen uit te voeren. Dit staat in een document dat de krant is toegespeeld.

Het geheime 'actieplan' om "een radicale reductie van het aantal op niets gebaseerde verzoeken om asiel" te bewerkstelligen is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken in opdracht van de premier. Het voorstel is woensdag in het kabinet besproken.

Illegaal

De 'gezamenlijke actie' die wordt bepleit voorziet verder in het koppelen van de Britse (en Europese) hulp voor landen waar de immigranten vandaan komen aan hun bereidheid om afgewezen asielzoekers terug nemen. Volgens The Guardian verzet minister van Ontwikkelingssamenwerking Short zich daartegen omdat het koppelen van hulp illegaal zou zijn.

De Britse regering wil onderhandelingen beginnen met bepaalde landen, in het bijzonder Turkije, om uitwijzingen naar Noord-Irak en Afghanistan te vergemakkelijken. De Britse regering overweegt ook om sancties te nemen tegen landen die niet bereid zijn mee te werken.

Terugsturen

De Britse regering onderzoekt verder of het onder de Conventie van Dublin mogelijk is asielzoekers die vanuit Frankrijk door de Eurotunnel naar Groot-Brittannië komen, terug te sturen naar Frankrijk. Ook wordt gekeken of het mogelijk is een wet aan te nemen die verbiedt een verzoek om asiel in behandeling te nemen als kan worden aangetoond dat de asielzoeker via een ander land in het Verenigd Koninkrijk is aangekomen.

Maandag had Blair een gesprek met de Spaanse premier Aznar, de huidige voorzitter van de EU. Aznar zei dat zijn land bezig is met een plan voor strenge maatregelen tegen illegale immigratie dat volgende maand op de top in Sevilla aan de Europese leiders zal worden voorgelegd. Sancties tegen landen die niet meewerken aan het indammen van de stroom illegale immigranten zijn onderdeel van dat plan.

Blair zei na afloop van het gesprek met Aznar dat illegale immigratie "een van de dringendste kwesties van dit tijdperk is".