JERUZALEM - In de Israëlische stad Rishon Letzion is woensdagavond een zelfmoordaanslag gepleegd. Volgens zegslieden van de ambulancedienst en de politie vielen er drie doden onder wie de Palestijnse dader. Zeker twintig mensen raakten gewond.

De ontploffing had plaats in een drukke straat in het centrum. De stad ligt tien kilometer ten zuiden van Tel Aviv en was twee weken geleden ook al het doelwit van een Palestijnse aanslag. Toen vielen in een snookercentrum zestien doden.

Een woordvoerder van de politie zei dat de dader "een Europees uiterlijk met blonde haren" had. Volgens de Israëlische televisie zijn de explosieven mogelijk te vroeg afgegaan en was het uiteindelijke doel van de dader een van de drukke cafés in de buurt.

De al-Aqsa Martelarenbrigades hebben de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag opgeëist. De gewapende groep die verbonden is aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat stuurde een verklaring naar het Franse persbureau AFP in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Een zegsman van de Israëlische regering zei dat de Palestijnse Autoriteit van president Arafat uiteindelijk verantwoordelijk is.

Luttele uren voor de aanslag doodde het Israëlische leger bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever drie leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades. Ook een onschuldige passant kwam bij de operatie om. De Brigades zijn verantwoordelijk voor een groot aantal zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen.

/DOSSIERMidden-Oosten