DILI - De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, baron Schelto van Heemstra, gelooft niet meer in een rechtszaak tegen de verdachten van de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes. Hij zei dit woensdagavond in het televisieprogramma NOVA.

Ambassadeur gelooft niet meer in rechtszaak Thoenes (2) De ambassade is volgens Van Heemstra dagelijks bezig met de zaak, maar hij heeft de hoop opgegeven dat Indonesië de twee hoofdverdachten gaat vervolgen. Of er een rechtszaak komt in Oost-Timor is ook nog maar de vraag. Een van de verdachten is de Oost-Timorees Camillo dos Santos, maar die verblijft nog steeds in Indonesië.

De ambassadeur onthulde woensdag een gedenkteken voor de vermoorde journalist. Bij de plechtigheid waren de broer van Sander, P. Thoenes, en zijn echtgenote aanwezig. De steen staat bij een kerk in Becora net buiten de hoofdstad Dili waar Thoenes in de nacht van 21 op 22 september 1999 werd vermoord.

Broer

De familileden spraken met president Gusmao over de zaak. De leidsman reageerde ontwijkend over een eventuele rechtszaak. Hij geeft de voorkeur aan het "proces van verzoening", zei hij in NOVA. De broer van Thoenes kon dit wel enigszins begrijpen nu hij de situatie in Oost-Timor met eigen ogen had gezien. "Als de mensen hier zich kunnen verzoenen met wat er gebeurd is, moet ik dat ook kunnen."

Sander Thoenes was correspondent in Indonesië voor het Britse dagblad Financial Times en het Nederlandse weekblad Vrij Nederland. Thoenes deed op Oost-Timor verslag van het geweld dat pro-Indonesische milities pleegden in reactie op de uitslag van een referendum voor onafhankelijkheid en afscheiding van Indonesie.

De Nederlandse rechercheur Gerrit Thiry heeft samen met de Verenigde Naties onderzoek verricht naar de moord op Thoenes. Thiry heeft twee leden van bataljon 745 aangewezen als hoofdverdachten van de moord op Thoenes, maar de Indonesische procureur-generaal weigert de zaak vooralsnog voor het Oost-Timor tribunaal te brengen.