FRANKFURT - Een groep leden van de Taliban en al-Qaeda is op weg naar Groot-Brittannië. Dat meldde het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung woensdag op basis van een twee maanden oud rapport van Interpol en Europol, gericht aan de Duitse politie.

Meer dan dertig "prominente personen van de Taliban en al-Qaeda'' proberen via Bulgarije, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk naar Groot-Brittannië te komen. Daar willen zij zich "hergroeperen en mogelijk voorbereiden op actie", aldus de krant.

De islamitische extremisten zouden door voormalige Afghaanse studenten in Bulgarije de grens worden overgesmokkeld. Verder zouden Bulgaarse beambten omkoopbaar zijn, niet samenwerken met de Afghaanse ambassade in Sofia en leden van de Taliban en al-Qaeda de vluchtelingenstatus geven.

De Verenigde Staten hebben woensdag Amerikaanse staatsburgers in de Golfstaten en Noord-Afrika gewaarschuwd dat zij het doelwit kunnen worden van aanslagen. "Er is een groeiende ongerustheid dat individuen terroristische acties voorbereiden tegen Amerikaanse burgers en doelen, evenals toeristische centra die worden bezocht door westerlingen in de Golfregio, het Arabisch schiereiland en Noord-Afrika", aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Koeweit.

/NIEUWSAmerika vreest nieuwe terreurgolf