RIJSWIJK - De vangst op de Hollandse Nieuwe voor het seizoen is weer begonnen, en het lijkt goed gesteld met de kwaliteit van de haring. "De natuur loopt twee weken voor, het vetgehalte van de haring ligt nu al op het percentage van eind mei", aldus T. Sintnicolaas van het Nederlands Visbureau woensdag.
Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe wordt gevangen tussen half mei en eind juni. Maandag voer het enige span onder Nederlandse vlag uit. Een span bestaat uit twee schepen die samen een net trekken.

Er zijn wel meer Nederlanders die op haringvangst gaan, vooral uit Katwijk, maar veel schepen varen onder de Britse vlag. Het merendeel van de haringvissers is tegenwoordig Deens en Zweeds. De haring die zij vangen mogen ze Hollandse Nieuwe noemen als de vis eenmaal van boord in de havensteden in het noorden van Denemarken meteen wordt gekaakt en gezouten. Dat gebeurt veelal door Nederlanders.

De traditionele vlaggetjesdag in de Scheveningse haven, met de bekende haringrace tussen de oude zeilschepen die de haring vroeger aan wal brachten, is op 1 juni. Op 28 mei zal het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op de visafslag van Scheveningen geveild worden. Vorig jaar bracht dat tonnetje 54.000 euro op.

Een dag na de veiling van het eerste vaatje is de haring overal te koop. Volgens Sintnicolaas zal er dan ruim voldoende vis op voorraad zijn om de Nederlandse haringhonger te stillen.