WASHINGTON - Na het vertrek van de ministers John Ashcroft en Donald Evans van Justitie en Handel vorige week, hebben vier collega's zich bij hen gevoegd. Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken, Rod Paige op Onderwijs, Spencer Abraham op Energie en Ann Veneman op Landbouw, hebben hun ontslag aangeboden aan de president. Het Witte Huis maakte maandag bekend dat George Bush alle aanvragen zal honoreren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sinds de verkiezingen van 3 november hebben al zes van de vijftien ministers hun ontslag aangeboden. The Washington Post sprak maandag van een exodus van ministers. Nog niet voor alle posten heeft Bush een kandidaat klaar. In Washington wordt al weken druk gespeculeerd over wie de vrijgekomen functies zal gaan bekleden.

Condoleezza Rice

Als mogelijke opvolgers van Colin Powell noemen waarnemers in Washington al tijdenlang de Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en de Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth. Het vertrek van de populaire 67-jarige Powell komt allerminst als verrassing. Hij uitte in zijn ontslagbrief de wens zich uit het openbare leven terug te trekken, aldus het Witte Huis maandag. "Nu de verkiezingen voorbij zijn is de tijd gekomen om op te stappen en naar het privé-leven terug te keren", schreef Powell in zijn brief van 12 november.

Powell heeft het de afgelopen vier jaar allerminst gemakkelijk gehad. Geregeld lag de als gematigd te boek staande bewindsman in de clinch met haviken als vice-president Cheney en minister van Defensie Rumsfeld. Een duidelijke stempel kon de alom gerespecteerde oud-militair Powell niet drukken op het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Agressief

Eerder deze maand zei Powell al dat de tweede termijn van Bush "een voortzetting zal zijn van zijn principes, zijn politiek, zijn overtuigingen". De buitenlandse politiek van Bush is volgens hem "agressief als het gaat om uitdagingen" en hij ziet er voor zichzelf duidelijk geen rol in weggelegd.

Het aanstaande afscheid van Powell ontlokte warme woorden aan diverse politici in de wereld. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat zijn collega Powell een "icoon is van de Amerikaanse diplomatie". In een opmerkelijk persoonlijke reactie liet Bot via zijn woordvoerder weten dat hij Powell "waardeert als mens, als minister en als diplomaat".

Icoon

Powell is voor Bot een icoon "omdat hij begrijpt wat Europa beweegt in de internationale betrekkingen. Hij is altijd een waardevolle gesprekspartner geweest." Volgens Bot, die reageerde als Nederlandse minister en niet namens het voorzitterschap van de Europese Unie, had Powell altijd een "gewillig oor voor wat Europa te melden had en etaleerde hij grote kennis van zaken en inlevingsvermogen".

De Britse premier Tony Blair omschreef Powell als een "opmerkelijke man die al lange tijd een goede vriend van Groot-Brittannië is". Ook VN-topman Kofi Annan had lovende woorden over voor de Amerikaanse bewindsman.