WENEN - Iran heeft geen nucleaire materialen die zijn aangemeld bij de autoriteiten voor het maken van kernwapens. Toch is het niet uitgesloten dat Iran in het geheim aan nucleaire wapens werkt. Dat blijkt maandag uit een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Al het aangemelde nucleaire materiaal is gevonden, en daarom is het dus niet gebruikt voor verboden activiteiten, aldus het rapport dat in handen is gekomen van het Britse persbureau Reuters.

Het VN-bureau blijft wel doorzoeken naar verboden nucleaire activiteiten. In het rapport staat ook dat Teheran wel enige internationale verplichtingen op nucleair gebied heeft overtreden. Inspecteurs onderzoeken pogingen van Teheran om materiaal te verkrijgen en dat te gebruiken bij uraniumverrijking in de omstreden lokatie Lavizan. Amerika beweert dat deze lokatie, in een wijk van de hoofdstad, wordt gebruikt voor nucleair onderzoek. Iran ontkent dat.

Teheran heeft beschuldigingen van vooral Washington altijd verworpen. Het land zou zijn nucleaire programma alleen inzetten voor vreedzame doeleinden als elektriciteitslevering.