DEN HAAG - Staatssecretaris Van der Knaap wil zo snel mogelijk vrouwen aanstellen bij een aantal elite-eenheden van Defensie waar vrouwelijk personeel tot nu toe taboe is. Hij denkt aan het Korps Mariniers en de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Van der Knaap voorspelt dat in elk geval voor 2007 een vrouw generaal zal worden.

De CDA-staatssecretaris doet zijn uitspraken in het decembernummer van het maandblad Trivizier van de grootste vakbond voor defensiepersoneel, VBM/NOV. Van der Knaap wil ook vrouwen bij het Korps Commandotroepen (KCT) van de landmacht en bij de Luchtmobiele Brigade.

Bij 'luchtmobiel' werkt al een klein aantal vrouwen. Bij het KCT nog niet, maar de commando's staan wel open voor vrouwen, mits ze voldoen aan de strenge eisen.

In sommige landen is het al langer gebruik dat vrouwen deel uitmaken van elite-eenheden. Zo hebben de Amerikanen vrouwelijke mariniers en heeft Noorwegen vrouwen op onderzeeboten. Daar is zelfs al eens een vrouw commandant van een onderzeeër geweest.