LEIDEN - Jurist en columnist Afshin Ellian vindt het pleidooi van minister Donner (Justitie) om godslastering vaker te vervolgen, zowel juridisch als politiek zeer bedenkelijk. Dat het wetsartikel tegen 'smalende godslastering' niet meer wordt gebruikt, is een teken van het Nederlandse "beschavingsniveau", zei hij maandag.

"Sinds de processen tegen W.F. Hermans en Gerard Reve hebben we afgesproken dat we dit soort artikelen niet meer gebruiken", aldus Ellian. "Ik denk dat geen enkele rechter iemand nog wegens godslastering zal willen veroordelen."

De uit Iran afkomstige Ellian, een fel criticus van de islam, vindt Donners pleidooi ook politiek een blunder. "Eigenlijk zegt hij tegen de moslimfundamentalisten: er zit wel iets in dat jullie mensen doden."

Donner

Als 'superminister' voor terrorismebestrijding had Donner volgens Ellian een "zware, strenge boodschap" aan het adres van moslimterroristen moeten laten horen. "Hij had moeten zeggen: blijf met je poten van onze schrijvers en denkers af, wij zullen onze vrijheid verdedigen. Hij moet de terroristen angst aanjagen, niet schrijvers en denkers."

Godslastering

Het wetsartikel tegen godslastering kan wat Ellian betreft onmiddellijk worden afgeschaft. Het Wetboek van Strafrecht bevat artikelen tegen belediging waar mensen die zich in hun religieuze gevoelens gekrenkt voelen, een beroep op kunnen doen, aldus de docent aan de Universiteit Leiden.

Ellian is het met minister Verdonk (Integratie) eens dat moslims in Nederland een lager incasseringsvermogen hebben. "Als je de lijst van mensen ziet die in de moslimwereld zijn omgelegd, kun je zeggen dat het incasseringsniveau erg laag is. Moslims die het moeilijk kunnen hebben dat over hun religie wordt gediscussieerd en geschreven, moeten aan de Nederlandse rechtsorde en het Nederlandse tolerantieniveau worden aangepast, en niet andersom."