DEN HAAG - De Haagse verpleegster L. de B., die wordt verdacht van veertien moorden, moet nog een paar maanden wachten op de inhoudelijke behandeling van haar zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaak aanhouden, omdat het onderzoek nog niet klaar is, aldus een woordvoerder.

Justitie verdenkt de 40-jarige De B. van moord en poging tot moord op patiënten van het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruisziekenhuis (JKZ/RKZ), het Leyenburgziekenhuis in Den Haag en het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. Het gaat om negen ouderen en zeven kleine kinderen, onder wie vier baby's.

Volgens A. Visser, de advocaat van de verpleegkundige, wil het OM nog een deskundige horen. Om wat voor deskundige het gaat, is niet bekend. Mogelijk gaat het om iemand die licht kan werpen op de psyche van De B., aldus Visser.

De rechtbank in Den Haag had voor de inhoudelijke behandeling vier volle dagen uitgetrokken: van 17 tot en met 20 juni. Nu is er op 20 juni waarschijnlijk een proformazitting. De inhoudelijke behandeling volgt mogelijk in september.

Teleurgesteld

Volgens de raadsman is zijn cliënt teleurgesteld. "Zij dacht dat het nu echt ging beginnen en nu moet ze weer langer wachten." Visser is van plan tijdens de proformazitting om schorsing van de voorlopige hechtenis te vragen.

De verpleegster pleegde de moorden volgens het OM tussen begin en september 2001. Zij zou de patiënten hebben gedood door ze stoffen als kalium, chloralhydraat of morfine toe te dienen. In sommige gevallen is justitie er niet achter gekomen wat De B. gebruikte.

Het OM vermoedt dat De B. de moorden heeft gepleegd omdat ze is geobsedeerd door de dood. Een psychiater zou over haar hebben gezegd dat ze "neigt naar een klassieke psychopaat", aldus de officier van justitie tijdens de vorige pro forma-zitting, in maart. In 1992 liet zij, na een ruzie met familieleden, haar eigen overlijdensadvertentie in de krant zetten.

Dossiers

Politie en justitie zetten een groot onderzoek op naar de Haagse. Een team van twintig rechercheurs verrichtte huiszoekingen, hoorde diverse personen en vertaalde medische dossiers naar documenten waarmee de aanklager en de verdediging kunnen werken. Ook reisden enkele rechercheurs af naar Canada, waar de vader van de verdachte woont.

De B. werd in december vorig jaar opgepakt. Het Juliana Kinderziekenhuis had haar in september al op non-actief gesteld, na de verdachte dood van een baby. De verpleegster is inmiddels ontslagen. Mocht de rechtbank haar vrijspreken, dan heeft de Haagse recht op een schadevergoeding van het JKZ/RKZ van 100.000 euro.

/NIEUWSHaagse verdacht van moord op vier baby's