TAIPEI - De Taiwanese president Chen Shui-bian wil dat zijn land onder de naam 'Taiwan' lid wordt van de Verenigde Naties. Hij zal daartoe een poging ondernemen als zijn partij de parlementsverkiezingen in december wint. Dat meldden Taiwanese media maandag.

Taiwan probeert al jaren tevergeefs onder haar officiële naam, de Republiek China, lid te worden van de VN. De meer gematigde partijen die nu een kleine meerderheid hebben in het Taiwanese parlement, hebben zo'n verzoek nooit onder de naam Taiwan willen doen. Ze vrezen dat de zeer gespannen verhouding met communistisch China dan nog verder onder druk wordt gezet.

Peking is fel gekant tegen een Taiwanese vertegenwoordiging in de volkerenorganisatie. Peking beroept zich op een VN-resolutie uit 1971 waarbij de Chinese VN-zetel aan Peking werd toegekend. De afgevaardigden van Taipei moesten de VN toen verlaten.

De Volksrepubliek China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwd, heeft gedreigd met een oorlog als Taiwan zich onafhankelijk verklaart, zoals Chen heeft beloofd te doen voor het einde van zijn tweede termijn als president in 2008.