MADRID - Moslimterroristen hebben voor het voorbereiden van al hun grote aanslagen van de laatste jaren vanuit Spanje gewerkt. Dat geldt onder meer voor de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten, maar ook voor mislukte pogingen om terreuracties uit te voeren tegen de kerncentrale Borssele en de luchthaven Schiphol.

Dat heeft de Spaanse krant El País zondag gemeld. De krant baseert zich op informatie die is ontdekt bij het onderzoek naar de aanslagen van 11 maart dit jaar in Madrid en het onderzoek naar een mislukte poging het hooggerechtshof in de Spaanse hoofdstad op te blazen.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón repte tegen El País van "autonome groepen die door een aantal personen met elkaar in contact staan". De meerderheid van de militanten heeft in Bosnië, Afghanistan of Tsjetsjenië gevochten. De Spaanse politie vermoedt dat er in het land ongeveer driehonderd gevaarlijke moslimextremisten verblijven.

El País berichtte dat de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten voor een deel zijn voorbereid aan de Spaanse mediterrane kust. De financiering van de aanslag op een synagoge in Djerba in Tunesië in april 2002, die twintig levens eiste, zou in Valencia zijn geregeld.

Verijdelde plannen

Ook bij verijdelde plannen voor mogelijke aanslagen op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel, Schiphol en de kerncentrale van Borssele was volgens El País sprake van een Spaanse connectie.

Eerder was al bekend geworden dat de 18-jarige Samir A., die in Nederland vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland, banden had met in Spanje verblijvende verdachten van terrorisme.