AMSTERDAM - Een grote brand bij een illegale houseparty aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam heeft zondagochtend het leven gekost aan een nog onbekende man. Dat meldde de brandweer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Brandweermannen ontdekten het slachtoffer in de loods waar het feest plaatsvond. De brandweer sluit uit dat nog meer mensen zich in het gebouw bevonden. De politie heeft de 30-jarige organisator van de houseparty aangehouden.

Het feest in Amsterdam-Oost zou door krakers zijn georganiseerd. Zes mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen en brandwonden. Volgens een brandweerwoordvoerder bevonden zich enkele honderden mensen in het pand, toen de brand rond 08.00 uur uitbrak. De feestgangers konden in een nabijgelegen kerk terecht.

Enkele aanwezigen van het feest stonden zondagochtend nog enigszins verdwaasd toe te kijken. Zij vertelden dat de brand achter in de loods ontstond en dat hij aanvankelijk klein was. Over de oorzaak van de brand, is niets bekend. Volgens de feestgangers waren de meeste mensen al weg en was het vrij rustig in de loods. Het vuur greep snel om zich heen en de rookontwikkeling was in de wijde omgeving te zien. Tegen 11.00 gaf de brandweer het sein brand meester.

Paniek

Volgens de bezoekers was sprake van paniek toen de brand uitbrak. "Ik dacht, ik ga even water halen dan blus ik het even en dan gaan we weer verder. Maar dat liep even wat anders", aldus Hans. Hij kon via het raampje in de wc naar buiten komen. De voordeur was volgens de feestgangers dicht, waardoor het lastig was uit de loods te vluchten.

In de loods, Duivendrechtstaete geheten, woonde een tiental krakers. Ze hadden bungalowtenten en caravans in de loods neergezet. Ook zaten er enkele bedrijfjes waaronder Eff, een verhuurmaatschappij van studio's, camera's en lichtapparatuur. De schade is volgens de eigenaren zeer groot.

Aangifte

Het feest begon zaterdagavond en volgens de politie was de houseparty illegaal. Omwonenden vertelden dat de krakers vaker clandestiene feesten in de loods organiseren. In de zomer vonden volgens een vrouw die in het pand logeerde, zelfs elk weekeinde party's plaats. De eigenaar van de loods zou hiervan bij de politie aangifte hebben gedaan, maar daar is volgens de omwonenden nooit wat mee gedaan.

De politie heeft in juli van dit jaar een illegale houseparty in de loods beëindigd, liet een woordvoerster weten. De krakers wonen sinds twee jaar in het pand. De eigenaar heeft een juridische procedure aangespannen om de bewoners eruit te krijgen. Zolang die nog loopt, kan de politie volgens de zegsvrouw het gebouw niet ontruimen.