DEN HAAG - De VVD-fractie is verdeeld over de kandidatuur voor het Kamervoorzitterschap en heeft daarom niemand naar voren geschoven. Een deel van de fractie staat achter Tweede-Kamerlid Weisglas, nu waarnemend voorzitter, en ander deel steunt demissionair-minister Jorritsma van Economische Zaken, zo bleek woensdag tijdens de fractievergadering.

Weisglas heeft aangekondigd hoe dan ook kandidaat te zijn voor het voorzitterschap, ongeacht of hij steun krijgt van zijn fractie.

"Ik stel me beschikbaar. Tijdens de stemming moet dan maar blijken of ik het word. Dat past bij de nieuwe politieke openheid. Het is een open zaak van de hele Tweede Kamer. Iedereen kan zich kandidaat stellen", aldus Weisglas.

Jorritsma acht zichzelf ook "een geschikte kandidaat" en is beschikbaar als de fractie haar vraagt. Weisglas, die vorige week PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven opvolgde, stelt die voorwaarde niet.

Het is gebruik dat de grootste fractie de voorzitter van de Tweede Kamer levert. Het CDA heeft al laten weten geen aanspraak te maken op de post omdat die partij ook al de voorzitter van de Eerst Kamer levert.

De Lijst Pim Fortuyn heeft oud-europarlementariër Janssen van Raay naar voren geschoven als kandidaat-voorzitter. De Kamer spreekt donderdag over de nieuwe voorzitter. Ze is dan voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeen.

GroenLinks-leider Rosenmöller en D66-voorman De Graaf vinden dat de beste kandidaat Kamervoorzitter moet worden. "We moeten niet kijken naar partijpolitieke kleur. Dan zijn we terug bij af als het gaat om de politieke cultuur."

De Graaf voelt weinig voor LPF'er Janssen van Raay. "Het Europarlement is geen Tweede Kamer."

SP-fractievoorzitter Marijnissen zou "echt ongelukkig" zijn als het voorzitterschap in de 'achterkamertjes' zou worden beklonken. Alle partijen zouden volgens hem een kandidaat naar voren moeten schuiven, waarover dan gestemd moet worden.