FALLUJAH - Abu Musab al-Zarqawi, de meestgezochte man in Irak, heeft weten te ontsnappen uit de stad Fallujah. Dat heeft de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Qassem Daoud zaterdag gezegd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Zaterdag kwam een einde aan zes dagen van belegering van Fallujah, een bolwerk van opstandelingen. Meer dan duizend rebellen zijn gedood. In de stad bevinden zich nog wel 'kwaadaardige gevechtshaarden', maar die zullen de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten aanpakken met een 'schoonmaakoperatie', zei Daoud.

Al-Zarqawi, een Jordaniër, wordt verantwoordelijk gehouden voor veel aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen. Onlangs bevestigde hij zijn verbond met al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden. Het is niet duidelijk of al-Zarqawi zich de afgelopen zes dagen nog wel in Fallujah bevond.

Inmiddels is de evacuatie van gewonde burgers uit de stad begonnen, deelde het kantoor van de Iraakse interimpremier Allawi mee. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in Bagdad gebracht. Het ziekenhuis in Fallujah zou op korte termijn weer operationeel kunnen zijn.

Konvooi

Een konvooi van de Iraakse hulporganisatie Rode Halve Maan is zaterdag aangekomen in de stad Fallujah. De woordvoerder van de organisatie bevestigde dat de vier vrachtwagens met noodhulp en voedsel, drie ambulances en een minibus door de Amerikaanse troepen waren doorgelaten.