BRUSSEL - In de stad Antwerpen is het verboden om over straat te gaan in een burka, een alles bedekkend gewaad dat sommige islamitische vrouwen dragen. Dagblad Het Laatste Nieuws meldde zaterdag dat de korpschef van de Antwerpse politie dat in samenspraak met de burgemeester heeft vastgelegd.

Ze beroepen zich op een wet die het verbiedt om zich in het openbaar te maskeren of zo te verkleden dat men onherkenbaar wordt. Eerder al verbood de Brusselse gemeente Molenbeek de burka.

Het is niet voor het eerst dat in België de discussie over de burka oplaait. Vlaams regionaal minister Keulen (Binnenlandse zaken en Inburgering) noemde het gewaad enkele maanden geleden "een onaanvaardbaar symbool van onderdrukking van vrouwen".

Hij wilde geen verbod in heel Vlaanderen afkondigen, maar was evenmin van plan om te verhinderen dat gemeenten een plaatselijk verbod instellen. "Een burka kan niet worden beschouwd als een normaal religieus symbool en ook niet als een vorm van vrije meningsuiting", zei hij in september.

De burgemeester van Maaseik in Belgisch Limburg overweegt ook een verbod. Volgens hem roept de burka een gevoel van onveiligheid op bij de burgers.