AMSTERDAM - Horecagelegenheden in Amersfoort en Utrecht discrimineren in een aantal gevallen aan de deur, zo blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de politie. Agenten van het korps Utrecht zijn de afgelopen twee maanden gaan stappen om mogelijke discriminatie te onderzoeken.

Agenten in burger probeerden in koppeltjes van autochtonen en van allochtonen los van elkaar op vrijdag- en zaterdagavond een tiental kroegen en discotheken binnen te komen in Utrecht en Amersfoort. In één kroeg kwamen allochtone agenten zes van de zeven keer niet binnen. Op één avond kwamen de getinte politieagenten vier van de vijf horecagelegenheden niet in terwijl hun blanke collega's wel werden toegelaten.

Verder bleken agenten met het uiterlijk van een 'standaard-Marokkaan' volgens het onderzoek vaker geweigerd te worden dan agenten met Aziatische trekjes of een Surinaams uiterlijk. Voor het eind van het jaar hoopt de politie het eindresultaat van het onderzoek op tafel te hebben, waarna met de betreffende zaken gesproken zal worden over de uitkomsten.