WASHINGTON - Ivoorkust wil dat de Verenigde Staten interveniëren in de crisis in het West-Afrikaanse land. Zo zou Washington de regering in Parijs moeten vragen om de Franse militairen in Ivoorkust te laten terugkeren naar de kazernes.

Dat zei vrijdag Pascal Kokora, de speciale gezant van de Ivoriaanse president Gbagbo. Bovendien dringt de gezant er bij de Amerikaanse regering op aan om een VN-resolutie over Ivoorkust voorlopig niet in de Veiligheidsraad in stemming te brengen. In de resolutie wordt gedreigd met sancties.

Burgeroorlog

Frankrijk heeft ongeveer 4000 militairen in zijn voormalige kolonie Ivoorkust. Vorig jaar kwam een eind aan maanden van burgeroorlog in het land nadat in Parijs een vredesakkoord was gesloten. De regering-Gbagbo beheerst het zuiden en de rebellen zijn de baas in het noorden.

Franse soldaten werden langs de scheiding tussen het noorden en het zuiden gestationeerd. Ondanks de vredesregeling en een regering van nationale eenheid bleven de spanningen en het wantrouwen tussen de strijdende partijen groot. Begin deze maand brak de strijd opnieuw uit.

Vergelding

De luchtmacht van Gbagbo bombardeerde stellingen in het noorden. Daarbij kwamen negen Franse militairen om. Als vergelding vernietigde Frankrijk de luchtmacht van Ivoorkust. Daarna namen aanhangers van Gbagbo wraak op vooral de ruim 15.000 Franse burgers die in het land wonen.

In de afgelopen vijf dagen zijn volgens de Ivoriaanse regering zeker 62 mensen om het leven gekomen en raakten circa 1300 gewond. Intussen is een grote evacuatie van buitenlanders op gang gekomen. Honderden Europeanen onder wie 58 Nederlanders verlieten vrijdag Ivoorkust.