DEN HAAG - Hij was erg dronken toen hij op straat ruzie kreeg met de man die hij even later halfdood schopte. Het gerechtshof in Den Haag vindt dat de 33-jarige Hagenaar A.L. op 27 november vorig jaar zoveel geweld tentoon heeft gespreid dat het hem vrijdag veroordeelde tot tien jaar cel wegens poging tot doodslag.

Omdat het slachtoffer, vader van twee kinderen, voor de rest van zijn leven zwaar gehandicapt is, moet L. hem een schadevergoeding van 20.000 euro betalen. De rechtbank veroordeelde de man in eerste aanleg tot negen jaar gevangenisstraf.

Volgens het hof heeft L. zijn slachtoffer in de maagstreek geschopt en tegen het hoofd. Hij zou met de hak van zijn schoen op de zijkant van het gezicht hebben getrapt. "De verdachte is doorgegaan toen het slachtoffer bewegingloos op de grond lag", stelt het hof in zijn arrest. "Pas toen omstanders hem wegtrokken is er een eind gekomen aan de explosie van geweld."

Het slachtoffer van L. heeft door de mishandeling ernstig hersenletsel opgelopen. Artsen hielden hem de eerste dagen na het incident kunstmatig in coma. Een verpleeghuisarts verwacht dat de man voor de rest van zijn leven afhankelijk is van verzorging en begeleiding in een verpleeghuis.

L. kwam even voor het incident bij zijn eigen verjaardagsfeestje vandaan. Tijdens het proces bleek dat hij enkele weken voor deze mishandeling, op 8 augustus vorig jaar, ook al iemand flink te pakken had gehad. Er bestaat voor het hof geen twijfel over dat L. zelf de confrontatie zocht. L.'s advocaat voerde aan dat zijn cliënt uit noodweer handelde, maar dat was volgens de rechter niet zo.