GENEVE/ALMERIA - Mohammed B., die van de moord op Theo van Gogh verdacht wordt, had in september nog "direct contact" met een vooraanstaande figuur in een terroristische groep die in Spanje actief was, Mohammed Achraf.

De groep wilde een afdeling opzetten in Nederland. Dit zou blijken uit stukken van een Spaanse inlichtingendienst, de Centrale Eenheid voor Buitenlandse Inlichtingen (UCIE), meldde het Zwitserse dagblad Le Temps. De krant berichtte toegang tot passages te hebben gehad uit vertrouwelijke stukken van de UCIE, die die telefoongesprekken afluisterde.

Ontkend

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft van de week voor de Spaanse radio ontkend dat er bewijzen zijn van een direct verband tussen een gewelddadige extremistische groep die recent in Spanje is opgerold, de Martelaren voor Marokko, en de moordenaar van Van Gogh. Maar een bron op het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken suggereerde volgens Le Temps dat Garzón wel beter wist. Hij ontkende enkel in het belang van het onderzoek de link.

Mohammed Achraf zit in Zwitserland gevangen op verzoek van Garzón. Die verdenkt hem ervan het brein te zijn achter een groep extremisten, de Martelaren voor Marokko. Die zou een aanslag hebben willen plegen op het speciale Spaanse gerechtshof, de Audiencia Nacional.

Twee medeplichtigen

Achraf had zich in Zürich gevestigd. Hij heeft geld gestuurd naar twee medeplichtigen die enkele maanden in Amsterdam woonden en zich daar bezig hielden met vervalsingen van creditcards en identiteitspapieren, Mourad Yala en Ziani Mahdi.

Yala had tijdens zijn verblijf in Amsterdam verschillende keren contact met Mohammed B. Yala is inmiddels in het Spaanse Almería aangehouden. Mahdi is ook in Spanje gearresteerd met een vals Nederlands paspoort op zak.

De twee experimenteerden in Amsterdam ook met een computer om die als ontstekingsmechanisme te gebruiken voor een bom. Een computer is daarbij in de experimentele fase ontploft zonder dat die verbonden was met springstof.