RAMALLAH/JERUZALEM - Duizenden Palestijnen zijn vrijdag in het complex in Ramallah binnengedrongen waar de Palestijnse president Arafat wordt begraven.

De chaotische taferelen begonnen toen de bewakers van het complex enkele rouwende belangstellenden door het hek naar binnenlieten. Talrijke anderen verschaften zich vervolgens toegang door over de muren te klimmen.

De bewakers van het complex, die erop moeten toezien dat alleen genodigden binnenkomen, kunnen de situatie naar het zich laat aanzien niet aan.

In Jeruzalem hebben honderden Palesijnen vrijdag gepoogd zonder speciale toestemming van de bezettingsmacht bij de islamitische heiligdommen Haram ash-Sharif (Grootse of Verheven Heiligdom) te komen.

De Israëlische militairen en politie zijn echter voor de begrafenis van Arafat in de hoogste staat van paraatheid. Alleen Palestijnen met speciale pasjes en alleen vrouwen en mannen ouder dan 45 jaar mogen naar het heiligdom op deze laatste gebedsdag van de islamitische maand ramadan. Volgens ooggetuigen zijn toch zeker 15.000 Palestijnen in het heiligdom bijeen.