AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft vrijdag het belang benadrukt van de gelijkwaardigheid van iedereen die in Nederland woont. Zij deed dit tijdens een ontmoeting met Marokkaanse jongeren in een jongerencentrum in Amsterdam. Met dit bezoek wilde Beatrix de positieve elementen in onze samenleving versterken, aldus een van de aanwezigen.

De koningin had burgemeester Cohen opgebeld met de vraag hoe ze eraan kon bijdragen dat het weer de goede kant opgaat in Nederland, aldus Cohen. Verder wilde de koningin haar bezorgdheid over de situatie in Nederland tot uiting brengen. Ook had ze gezegd hoe belangrijk positieve initiatieven zijn.

Discussie

De koningin, gezeten tussen Cohen en de uit Marokko afkomstige wethouder Aboutaleb, luisterde tijdens het besloten gedeelte naar een discussie tussen de jongeren. Dat gesprek, aanvankelijk aan de hand van enkele stellingen, verliep spontaan, aldus een aanwezige. Daaraan nam het staatshoofd ook deel.

Tijdens het openbare gedeelte van het programma lichtte Ahmed Larouz achttien punten toe hoe het nu samen verder moet in Nederland. Punt 1, dat op de instemming van alle aanwezigen kon rekenen, was: Terrorisme pikken wij niet. "Wij moeten waken voor generalisaties", zei Larouz. "Veel politici spreken over 'de' moslims, terwijl er gematigde, fundamentalistische en extremistische moslims zijn."

Radicalisering

De politiek spreekt veel over een harde aanpak van de radicalisering, maar volgens Larouz moeten ook de oorzaken daarvan worden onderzocht. Er moet overal een mentorprogramma worden opgezet. Daarin is Amsterdam al heel ver, zei Larouz. De vaders en moeders en ook de broers en zusters moeten daarbij worden betrokken. Ook pleitte hij voor intensivering van bestaande projecten zoals de (allochtone) buurtvaders in Amsterdam.

Aan het slot van het officiële deel bood Hasna el Baamrani de koningin een fraai boek over de geschiedenis van Marokko aan. Daarna sprak het staatshoofd nog met de jongeren.