RAMALLAH - Het lichaam van de gewezen Palestijnse president Yasser Arafat is vrijdagmiddag ter aarde besteld. Dat meldde een correspondent van het Franse persbureau AFP ter plekke. Chaotische taferelen kenschetsten de uitvaart waarvoor vele duizenden mensen zich hadden verzameld in de Muqata, het voormalige hoofdkwartier van Arafat.

Bekijk video: aankomst kist in Ramallah: Modem/ Breedband

Bekijk video: menigte in Ramallah: Modem/ Breedband


Foto: ANP | Chaotische taferelen kenschetsten de uitvaart van Arafat

De vrouw van Yasser Arafat, Suha, woonde de begrafenis van haar man niet bij. Ze koos ervoor in de Egyptische hoofdstad Caïro te blijven, aldus Palestijnse politieke bronnen.

Prominente gasten

Prominente gasten, onder wie de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, misten de processie doordat ze werden opgehouden door de drukte op het vliegveld van de Egyptische hoofdstad. Hun vliegtuigen waren gedwongen boven Caïro rond te cirkelen in verband met het vele vliegverkeer.

Ook misten prominenten de processie op de militaire basis, doordat ze niet door de beveiliging aan de poort herkend werden. Pas toen de beveiliging de Syrische president Bashar al-Assad had herkend, mochten de vips het vliegveld betreden. De kist van Arafat was toen al in het vliegtuig verdwenen.

Ook strandden premiers, ministers en andere hoge overheidsfunctionarissen na afloop van de ceremonie. Zij konden hun auto niet meer vinden.

Helikopter

De helikopter met aan boord het stoffelijk overschot van Yasser Arafat landde aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) op terrein van de Muqata, het hoofdkwartier van de gewezen Palestijnse president In een tweede toestel dat eveneens aan de grond werd gezet in Ramallah, bevonden zich verscheidene Palestijnse leiders. Duizenden mensen stroomden toe op de twee toestellen. Ordetroepen probeerden tevergeefs de menigte tegen te houden en vuurden in de lucht.

De deuren van beide toestellen moesten uit voorzorg weer gesloten worden. Emoties zorgden ervoor dat hoogwaardigheidsbekleders niet uit het toestel konden komen ondanks smeekbedes van minister Saed Erakat. Ook het toestel met het lichaam van Arafat bleef hermetisch afgesloten.


Foto: ANP | Duizenden mensen stroomden toe op de helikopter met daarin het stoffelijk overschot van Arafat

Pas een halfuur later kon de kist van Arafat uit een van de toestellen gehaald worden. Veiligheidstroepen tilden met de grootste moeite het lichaam van Arafat door de menigte. Duizenden mensen probeerden de kist voor een laatste maal aan te raken.

Verscheidene leden van de ordediensten klommen op de kist, scandeerden leuzen en zwaaiden met gebalde vuisten terwijl deze door de menigte werd geleid.

Twee doden

Zeker twee Palestijnen zijn vrijdag omgekomen doordat een auto aan de rand van Ramallah ontplofte. Het incident deed zich voor niet ver van de universiteit Bir Zeit op het moment dat de helikopter met aan boord de kist van Yasser Arafat landde in de stad, aldus Israëlische militaire bronnen.