PARIJS - Enkele tientallen blanke vrouwen zijn verkracht tijdens de rellen in Ivoorkust. Dat heeft een Franse militaire functionaris vrijdag gezegd.

Catherine Rechenmann, een vertegenwoordiger van de Franse regering in Ivoorkust, repte in een reactie van 37 "serieuze wreedheden" tegen buitenlanders in het land. Daaronder waren drie of vier verkrachtingen, aldus Rechenmann.

De bevelhebber van de Franse militairen in Ivoorkust, generaal Henri Poncet, zei donderdagavond al dat in Ivoorkust verkrachtingen hebben plaatsgehad. "Uit respect voor de slachtoffers" wilde hij verder niets over de kwestie zeggen.

In Ivoorkust braken onlusten uit toen Ivoriaanse vliegtuigen eind vorige week stellingen van het Franse leger bij het rebellenbolwerk Bouaké bombardeerden en daarbij negen Fransen en een Amerikaan doodden. De Fransen vernietigden daarop de complete luchtmacht van het Ivoriaanse leger. Westerse gezinnen, onder wie enkele Nederlandse, werden daarna door plunderende bendes uit hun huizen verjaagd.