NIJMEGEN - Een op de 44 baby's die in 2003 in Nederland zijn geboren, is kunstmatig verwekt. In totaal zijn in dat jaar 15.775 echtparen behandeld. Dat resulteerde in 3714 zwangerschappen. In 826 gevallen ging het om een meerlingzwangerschap.

Die cijfers heeft de Nijmeegse gynaecoloog J. Kremer vrijdag gepresenteerd op het landelijk congres van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Volgens Kremer is de geboorte van een op de vier meerlingen het gevolg van IVF (bevruchting van de eicel buiten het lichaam) of ICSI (injectie van een zaadcel rechtstreeks in de eicel, eveneens buiten het lichaam).

Reageerbuisbevruchting

In 806 gevallen kregen de ouders na een reageerbuisbevruchting een tweeling. In twintig gevallen was er sprake van een drieling. In totaal zijn in Nederland in 2003 3686 meerlingen geboren. Meerlingen worden vaak te vroeg geboren en hebben extra medische zorg nodig. Een tweeling kost gemiddeld enkele tienduizenden euro's aan zorg meer dan een eenling, aldus de NVOG.

Kremer verwacht dat het aantal meerlingzwangerschappen na kunstmatige bevruchting de komende jaren fors zal stijgen. Dat is het gevolg van het besluit om de eerste IVF- of ICSI-poging niet meer te vergoeden. Echtparen zullen nu kiezen voor de grootst mogelijke kans op succes en meer behandelde embryo's laten terugplaatsen, denkt de gynaecoloog.

Hij is tevens bang dat reageerbuisbevruchting een elitebehandeling zal worden, omdat minder vermogende, onvruchtbare paren de 3000 euro voor de eerste poging niet kunnen opbrengen.