SITTARD - Fortuna Sittard is op sterven na dood. De club die vorig seizoen degradeerde naar de eerste divisie, blijkt met een schuldenlast te kampen van 7,3 miljoen euro. Alleen dankzij een geheime suikeroom bestaat de club nog, aldus directeur Theo Mommers. Een forse bezuinigingsoperatie (met onder meer gedwongen ontslagen) moet de club redden.
Fortuna Sittard

Op 22 maart was Fortuna failliet, maar een weldoener maakte vanuit Amerika geld over zodat de grootste zorgen waren opgelost. De wedstrijd tegen
Feyenoord

FC Limburg

Kort nadat de onbekende weldoener de club de reddingsboei toewierp, begonnen ook de besprekingen over FC Limburg. De fusieclub kwam opnieuw niet tot wasdom, waardoor ook Fortuna (net als MVV en Roda JC) zelfstandig verder gaat. Met de steun van dezelfde suikeroom. "Een fusie was het beste geweest. Hartelijk dank MVV!", zegt Mommers vol cynisme. MVV was immers tegen FC Limburg.

Mommers

De schuld is ontstaan door "vier jaar falend beleid op alle fronten", meent Mommers. Mede door een slecht aan- en verkoopbeleid. "We hebben de afgelopen vier jaar 34,6 miljoen verlies geleden en hadden aan inkomsten 18,6 miljoen. Dat maakt, omgerekend naar euro's, een verlies van 7,3 miljoen."

Fortuna hoopt toch weer een gezonde club te worden, al wil momenteel geen sponsor geld in de club steken. "We moeten fors aan de bak en diep en diep snijden", verzucht Mommers. Dat houdt in dat het stadion, met een jaarlijkse hypotheeklast van een miljoen euro, wordt verkocht. Verder vallen er tien tot twintig gedwongen ontslagen, aldus Mommers. "Zowel in de spelersgroep, de trainers als in het personeel op het stadion."