DEN HAAG - De twee mannen die woensdag in de Antheunisstraat in Den Haag zijn aangehouden, worden vrijdag in Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het gaat volgens de Haagse driehoek en het Landelijk Parket om mannen van 19 en 22 jaar oud, meldden zij donderdag. De mannen hebben de Nederlandse nationaliteit.

Politie en justitie verdenken de twee van deelneming aan een terroristische organisatie en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk.

Verder verdenkt justitie hen van poging tot moord op het arrestatieteam dat hen woensdagochtend om 2.30 uur wilde aanhouden. Door een ontploffende handgranaat raakten vier leden van het arrestatieteam gewond, van wie één ernstig.

Wijk afgesloten

Na deze ontploffing kapte het arrestatieteam de actie af en werd de wijk afgesloten. Honderden politiemensen en leden van antiterreureenheden van het leger verzamelden zich gedurende de ochtend in het Laakkwartier. Tegen 17.00 uur konden de twee mannen worden aangehouden.

Na de aanhoudingen bleef de wijk nog tot donderdagochtend afgesloten omdat politie en justitie de woning onderzochten. Naar nu blijkt, waren er nog drie handgranaten in de portiekwoning, maar geen andere explosieven. Uit vrees voor ontploffingen haalde de politie omwonenden uit hun huizen. Circa tweehonderd mensen moesten de nacht elders doorbrengen.

Afgerond

Het technisch onderzoek in het pand aan de Haagse Antheunisstraat is donderdagavond afgerond. Volgens een woordvoerder van de politie is de bewuste woning afgedicht. Leden van de Mobiele Eenheid zijn bezig de afzetting rondom de portiekwoning weg te halen. "Alles wordt weer normaal in de Antheunisstraat", aldus de woordvoerder. Het pand blijft wel beschikbaar voor nader politieonderzoek.