DEN HAAG - De bewoners van het Laakkwartier in Den Haag hebben behoefte aan saamhorigheid, zei premier Balkenende donderdag. Balkenende hoorde dat van een delegatie van bewoners van de wijk die woensdag vele uren was afgesloten in verband met de arrestatie van twee terrorismeverdachten in de Antheunisstraat.

Balkenende sprak een uur met een delegatie van ongeveer vijftien inwoners van het Laakkwartier, terwijl daar een halfuur voor was uitgetrokken. De minister-president was samen met burgemeester Deetman van Den Haag in het stasdeelkantoor.

Opkloppen

"De bewoners hebben geen zin in het opkloppen van tegenstellingen", zei de premier. Volgens hem zien sommige bewoners van Laak de media als degenen die dingen uit hun verband rukken en daarmee zaken aanwakkeren. Sinds de moord op Van Gogh wordt soms de een tegenover de ander gezet, vinden zij volgens Balkenende.

Hij gaf verder aan dat hij respect heeft voor de manier waarop de mensen uit Laak hebben gereageerd op de belegering van een groot deel van hun wijk. "Zij hebben op een volwassen manier gereageerd."

Opvangplek

De wijkbewoners toonden hun waardering voor de politie en voor de informatievoorziening vanuit de gemeente en de Haagse Hogeschool. De hogeschool fungeerde woensdag en donderdagochtend als opvangplek voor mensen die door de politieactie niet naar hun huis terug konden. "Ik proef hier grote waardering", zei Balkenende.