DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 21-jarige Ben-Ammi G. uit Tilburg donderdag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 18-jarige Bart Raaijmakers op 18 juli vorig jaar in Tilburg. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar celstraf geëist en meende dat tbs niet nodig was.

Het hof legde de overige drie verdachten, de 20-jarige Chesley R., de 19-jarige George de G. en de 19-jarige Rewi A., celstraffen op van negen, zes en vijf jaar wegens het medeplegen van een poging tot diefstal met geweld, met de dood tot gevolg.

De rechtbank in Breda kwam eerder dit jaar tot hogere straffen: twaalf jaar voor R., acht jaar voor De G. en zeven jaar voor A. De hoofddader werd toen veroordeeld tot negen jaar cel en tbs.

Bart Raaijmakers fietste op 18 juli 2003 met zijn broer en een vriend op de Reeshofdijk in Tilburg toen hij werd overvallen door het viertal. Daarbij werden wat klappen en schoppen uitgedeeld, waarna het tot een gevecht kwam tussen Raaijmakers en G. Hierbij stak G. het slachtoffer vier keer in de rug.