WILLEMSTAD - Curaçao is de afgelopen weken overspoeld door een golf van gewelddadigheden. Zes moorden binnen veertien dagen en een forse toename van overvallen, autodiefstallen en inbraken. Een belangrijke oorzaak hiervoor lijkt de intensieve controle op bolletjesslikkers op de luchthaven, meent advocaat-generaal B. Swagerman van het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad.

"Een aantoonbaar oorzakelijk verband met het tegenhouden van de drugskoeriers kan ik nog niet geven, maar ik heb sterk het vermoeden dat het een met het ander verband houdt", aldus Swagerman. "Wanneer een harde aanpak succesvol is en zulke grote financiële belangen op het spel staan als bij drugssmokkel, zie je vaak een verschuiving naar andere delicten."

Swagerman is dan ook van mening dat de strenge controles op de luchthaven niet eindeloos door kunnen gaan. "Als dit het effect is, moeten we ons wellicht beraden over een andere aanpak. Mijn visie is om op termijn een politieteam te vormen dat wisselend wordt ingezet voor overvallen, autodiefstallen en drugssmokkel. Als je de aandachtsgebieden afwisselt, loop je minder risico dat bepaalde gebieden onbeheersbaar worden", aldus Swagerman.

Voorzitter van de politievakbond NAPB, S. Martina, ziet een duidelijk verband tussen de criminaliteitsgolf en het sluiten van de grenzen voor drugskoeriers. "De koeriers moeten ineens op zoek naar een andere manier om aan geld te komen en dus gaan ze massaal overvallen plegen en auto's stelen. Ook komen afrekeningen voor wegens wanbetaling. De politie kampt met een groot personeelstekort, waardoor ze niet voldoende adequaat kan reageren op deze golf van criminaliteit", aldus Martina. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden die verdacht worden van twee van de zes moorden.

De gezaghebber van Curaçao, L. Richards-Dindial, heeft als hoofd van de politie een zero tolerance-team in het leven geroepen die op het eiland controleert op het verkeer, illegalen en wapens. Het eilandsbestuur van Curaçao heeft daarnaast aan minister Martha (Justitie) gevraagd om versterking van het politiekorps en meer politiecellen.