WILLEMSTAD - De Antilliaanse minister van Justitie Norberto Ribeiro heeft een justitieel noodplan gepresenteerd in de strijd tegen de toenemende criminaliteit op de eilanden. Dit verklaarde minister-president Etienne Ys van de eilandengroep woensdag.

De Antillen worden overspoeld door een golf van geweld en het gevoel van onveiligheid onder de bevolking groeit. Er zijn op Curaçao dit jaar al veertig moorden gepleegd en het aantal overvallen is gestegen tot 900. Fors meer dan voorgaande jaren. Het noodplan behelst acute maatregelen voor de komende vier maanden. Er komt meer politie op straat.

Vrijwilligerskorps

Hiervoor worden ook het vrijwilligerskorps en bewakingsbedrijven ingeschakeld. De cellencapaciteit moet worden uitgebreid, want de Bon Futuro gevangenis zit vol. De politiecellen zijn wegens verbouwingen al lange tijd buiten gebruik.

Over de inzet van de Nederlandse marechaussee op de eilanden is nog steeds geen besluit genomen. De Antillen hebben Nederland hier al meermalen om gevraagd. Nederland heeft de Antillen al wel laten weten dat patrouilleren op straat voor de marechaussee uitgesloten is. Inzet aan de grenzen is wel bespreekbaar.

Marechaussee

Nederlandse experts hebben hun minister geadviseerd 14 marechaussees op de eilanden in te zetten. De regering op de Antillen wil er graag 45. "Hoe meer marechaussee we kunnen inzetten voor drugscontroles op de luchthavens op Curaçao, Bonaire en Sint Maarten, hoe meer politiemensen we vrij hebben om te patrouilleren in de wijken", aldus Ys.

De Antillen hebben uit eigen middelen 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor de acute aanpak. Voor integrale uitvoer van het plan over een periode van 12 maanden is 5,7 miljoen euro nodig. Ook Nederland zal benaderd worden voor financiële bijstand. Volgens Ys stond minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) welwillend tegenover Nederlandse steun voor uitbreiding van de cellencapaciteit.