NEW YORK - Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties heeft donderdag laten weten "diep ontroerd" te zijn door het overlijden van de Palestijnse president Arafat die "de nationale aspiraties van het Palestijnse volk symboliseerde". Dat maakte een zegsman van Annan bekend.

"De secretaris-generaal was diep ontroerd door het nieuws van de dood van president Yasser Arafat. "Bijna vier decennia gaf hij uiting aan en symboliseerde zijn persoon de nationale aspiraties van het Palestijnse volk", aldus Annan in de verklaring.

Volgens Annan zal Arafat altijd worden herinnerd voor het feit dat hij in 1988 de Palestijnen overhaalde om het principe te accepteren van vreedzame coëxistentie van Israël en een toekomstige Palestijnse staat.

"Door het tekenen van het Akkoord van Oslo in 1993 nam hij een grote stap naar de realisatie van deze visie", aldus de verklaring van de chef van de VN.

Bush: 'Belangrijk moment'

De Amerikaanse president Bush heeft zijn deelneming betuigd met het overlijden van de Palestijnse leider . Bush noemde het een "belangrijk moment" voor de Palestijnen in hun zoektocht naar vrede en een onafhankelijke staat.

"De dood van Yasser Arafat is een belangrijk moment in de Palestijnse geschiedenis. Wij betuigen onze deelneming aan het Palestijnse volk. Wij hopen dat de toekomst vrede zal brengen en de vervulling van hun streven naar een onafhankelijk democratisch Palestina dat in vrede leeft met zijn buren", aldus Bush' verklaring.

Chirac ontroerd

De Franse president Chirac noemt de overleden Palestijnse leider Arafat een man van moed en overtuiging die de strijd voor een Palestijnse staat belichaamde. "Ik ben ontroerd door het bericht over de dood van president Yasser Arafat, de eerste gekozen president van de Palestijnse Autoriteit", liet Chirac donderdag in een geschreven verklaring weten.