CLAMART - De Palestijnse leider Yasser Arafat is op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis in Parijs overleden. Een arts van het ziekenhuis heeft het overlijden donderdagmorgen bevestigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Arafat stierf in het militaire ziekenhuis Clamart op 11 november 2004 om 03.30 uur", zei behandelend arts Christian Estripeau tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. De precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, mede als gevolg van de in Frankrijk zeer strenge wetgeving ter bescherming van het privé-leven. Artsen in het Franse militaire hospitaal waar Arafat werd verpleegd, zwijgen in alle toonaarden over de mogelijke oorzaak van het overlijden.

Een Frans vliegtuig met aan boord de overleden Yasser Arafat vertrok donderdagmiddag naar Caïro vanaf een militaire luchthaven bij Parijs. De gestorven Palestijnse president werd in Frankrijk ceremonieel uitgeleide gedaan in aanwezigheid van de Franse premier Raffarin. Arafat wordt vrijdag om 14.00 uur in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever begraven.


Klik voor vergroting


De Palestijnen hebben een rouwperiode van veertig dagen afgekondigd na het overlijden van hun leider. Dat maakte PLO-functionaris Yasser Abed Rabbo in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever bekend.

Palestijnen treuren om het overlijden donderdag van president Arafat. Voor zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westoever rijden auto's met zwarte vlaggen, terwijl op de Palestijnse radio koranteksten worden gereciteerd. Na het bekend worden van Arafats overlijden verzamelen zijn aanhangers zich bij zijn hoofdkwartier, aldus ooggetuigen.

In de vluchtelingenkampen in Libanon gingen honderden Palestijnen de straat op. Treurenden riepen teksten als "Abu Ammar (Arafat), waar bent u nu?". In het kamp Ain el-Hilweh in Libanon en in Gaza-stad vuurden Palestijnen met hun automatische wapens in de lucht na het bekend worden van het overlijden van de Palestijnse president.

In Ain el-Hilweh raakte hierdoor zeker een persoon gewond. In de straten werden autobanden in brand gestoken. In dit kamp wonen 350.000 Palestijnen.

Fattouh

De Palestijnse parlementsvoorzitter Rawhi Fattouh (55) is donderdag benoemd tot interim-president van de Palestijnse Autoriteit. Hij volgt tijdelijk Yasser Arafat op, die donderdag overleed.

Fattouh werd tijdens een speciale zitting van het parlement ingezworen tot interim-president. Tijdens de plechtigheid werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Arafat.

Volgens de wet neemt de parlementsvoorzitter de taken van de president gedurende een periode van zestig dagen waar. Binnen die tijd moeten verkiezingen worden gehouden.

Bush: belangrijk moment

De Amerikaanse president Bush heeft zijn deelneming betuigd met het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Bush noemde het een "belangrijk moment" voor de Palestijnen in hun zoektocht naar vrede en een onafhankelijke staat.

"De dood van Yasser Arafat is een belangrijk moment in de Palestijnse geschiedenis. Wij betuigen onze deelneming aan het Palestijnse volk. Wij hopen dat de toekomst vrede zal brengen en de vervulling van hun streven naar een onafhankelijk democratisch Palestina dat in vrede leeft met zijn buren", aldus Bush' verklaring.

Chirac ontroerd

De Franse president Chirac noemt de overleden Palestijnse leider Arafat een man van moed en overtuiging die de strijd voor een Palestijnse staat belichaamde. "Ik ben ontroerd door het bericht over de dood van president Yasser Arafat, de eerste gekozen president van de Palestijnse Autoriteit", liet Chirac donderdag in een geschreven verklaring weten.