UDEN - Naar schatting 6000 mensen, onder wie veel jongeren lopen woensdagavond mee in de stille tocht in Uden voor de getroffen islamitische basisschool. De tocht is om acht uur vanaf het gemeentehuis begonnen. Burgemeester Kersten en wethouders voeren de tocht aan.

Jongeren dragen spandoeken met teksten 'het doden van 1 mens, is de dood van de mensheid' en 'onze multiculturele samenleving zal standhouden, wat er ook gebeurt'. De stoet gaat vanaf het gemeentehuis, langs de getroffen school, de moskee en weer terug naar het gemeentehuis.

Burgemeester Kersten hield bij de resten van het schoolgebouw een toespraak. "Wie aan onze kinderen komt, komt aan onze samenleving", zei ze. "Ik hoop dat er voor alle jongeren nog een toekomst is en blijft", aldus de burgemeester.

Balkenende

Minister-president Balkenende sprak eerder woensdag met ouders en leerlingen van de islamitische school in Uden. Balkenende wil "diegenen die deze school in de fik hebben gestoken", keihard aanpakken.

Het ergste van het incident vindt hij dat kinderen zich onveilig voelen. "Kinderen moeten zich op school net zo veilig voelen als thuis." De premier had een gesprek met een 11-jarig jongetje. Hij zei de premier dat als de school wordt herbouwd, hij graag wil dat de instelling niet opnieuw een islamitische school gaat heten.

Balkenende vindt het jammer dat zowel deze brand als de aanslag op de islamitische school in Eindhoven in Noord-Brabant gebeurde. De premier is namelijk zeer te spreken over de provincie. Hij zei dat hij alle reden had om naar Uden te gaan, gezien de ravage.

Dialoog

Volgens hem komt er na alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd niet langzaam een einde aan de multiculturele samenleving, maar "we moeten nu met elkaar in dialoog blijven. We moeten praten en repressief optreden".

Direct na het bezoek van Balkenende aan de school arresteerde de politie twee mannen van 18 en 20 jaar wegens het beledigen van de premier. Wat ze precies hebben geroepen, is niet bekend.