DEN HAAG - D66'er Roger van Boxtel zal niet in de nieuwe Tweede Kamer plaatsnemen. Dat heeft de demissionair minister van Grotesteden- en Integratiebeleid dinsdag bekendgemaakt. Van Boxtel stond nummer twee op de kandidatenlijst van D66. Die partij haalde bij de Kamerverkiezingen van vorige week zeven zetels.

Van Boxtel heeft een aantal redenen voor zijn besluit. "Ik ben in de D66-fractie de belichaming van Paars-2 en de kiezer heeft genadeloos afgerekend met dit kabinet", aldus Van Boxtel. Ook constateert hij dat het hart van zijn portefeuille, namelijk het minderhedenbeleid, het "speelveld" was van de opkomst van de LPF. "Het agenderen van de problemen op dat terrein vond meer gehoor dan het werken aan oplossingen. Dat de spanning in mijn portefeuille toenam en de LPF groot geworden is op dit thema heeft me persoonlijk verdriet gedaan."

Van Boxtel is tot de slotsom gekomen dat hij "met dat verleden" niet die rol in de oppositie kan vervullen die D66 nodig heeft.

Hij maakt plaats voor Boris van der Ham, nieuwkomer op de D66-kandidatenlijst. Die stond achtste en kwam vorige week dus net niet in de Kamer. "Hij is de belichaming van de verjonging. Ik vind het fantastisch dat hij kan doorschuiven", aldus Van Boxtel.

De demissionaire bewindsman nam zijn besluit afgelopen weekeinde, maar liep er al langer mee rond. Fractievoorzitter De Graaf vindt het "vreselijk" dat Van Boxtel vertrekt. "Ik had wel door dat hij er mee bezig was. Maar zowel ten aanzien van zijn beleid als zijn inspanningen voor de partij zou er alles voor te spreken zijn geweest door te gaan."