UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft maatregelen genomen om de toestroom van prostituees uit andere steden naar de tippelzone aan de Europalaan te beperken. Nieuwe prostituees kunnen zich niet langer inschrijven en per avond worden gemiddeld niet meer dan vijftig vrouwen toegelaten in de hulpverleningsbus. Als deze maatregelen niet helpen voert Utrecht een pasjessysteem in, aldus verantwoordelijk wethouder H. Spekman woensdag.

Volgens Spekman is de situatie op De Baan beheersbaar voor politie en hulpverlening als per avond gemiddeld niet meer dan vijftig vrouwen de hulpverleningsbus bezoeken. Nu ligt het gemiddelde op 63, met uitschieters tot zeventig.

Drukte

De toegenomen drukte wordt volgens de wethouder veroorzaakt door (overwegend niet verslaafde) prostituees uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar maatregelen zijn genomen om de tippelprostitutie te beperken.

Spekman vreest dat de veelal verslaafde Utrechtse tippelaarsters in de verdrukking komen als maatregelen uitblijven. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid en leiden tot vrouwenhandel en prostitutie van minderjarigen, aldus de wethouder.

Pasjessysteem

Overleg met de andere grote steden heeft volgens Spekman geen effect gehad. Als de maatregelen die hij nu doorvoert evenmin tot vermindering van de druk op De Baan leiden, gaat Utrecht over op de invoering van een pasjessysteem. Aan de voorbereiding daarvan wordt al gewerkt. Vrouwen zonder pasje mogen dan de hulpverleningsbus niet meer in, iets wat hen nu niet geweigerd kan worden, aldus Spekman. Het bezoeken van de bus is min of meer een noodzaak voor de prostituees, alleen al om naar het toilet te gaan.

Sluiting

Als ook het eenmaal ingevoerde pasjessysteem niet blijkt te werken, overweegt Spekman de openingstijden van de Utrechtse tippelzone te beperken en in het uiterste geval over te gaan tot sluiting. In Amsterdam is dat vorig jaar al gebeurd en in Rotterdam en Den Haag zijn als voorbereiding op sluiting, een vergunningenstelsel en respectievelijk verkorting van openingstijden doorgevoerd.