AMSTERDAM - Met de aanhouding van twee mannen is woensdag even voor vijf uur een einde gekomen aan de belegering van een bovenwoning in de Haagse Antheunisstraat. Een van de aangehouden mannen is gewond in een ambulance afgevoerd. De arrestatie gebeurde door een speciale aanhoudingseenheid. De omsingeling van het pand door mariniers en politie heeft Den Haag de hele dag in de ban gehouden.


Rond 16.20 uur begon de bestorming

Politie-eenheden in Den Haag begonnen rond 16.20 uur met de bestorming van het pand. Zij kregen hiervoor toestemming van minister Donner. Twee mannen werden aangehouden, nadat leden van de bijzondere bijstandseenheid (BBE) traangas in de woning hadden geschoten. De verdachten kwamen vervolgens naar buiten. Een van de twee volgde niet de bevelen van de BBE op en werd daarop in zijn schouder geschoten. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Robot

Rond 17.00 uuur werd door de politie op de hoek van de Antheunisstraat en de Johan Gramstraat een robot uitgeladen. Dat heeft een ooggetuige in de radio-uitzending van RTV West gezegd. De robot werd vervolgens geactiveerd. Woensdagavond is het doorzoeken van de woning nog steeds gaande.

Relletjes

Onder het publiek bij de Antheunisstraat in Den Haag braken rond het tijdstip van de bestorming relletjes uit tussen autochtone en allochtone jongeren. De politie probeerde deze, onder andere met de inzet van honden, de kop in te drukken, aldus ooggetuigen.

De politie heeft minstens één arrestatie verricht bij de relletjes. Een woordvoerder van de politie heeft dat gezegd. Het zou gaan om iemand met het uiterlijk van een skinhead. Rond kwart voor vijf leek de rust wedergekeerd.

Onderhandelingen

Volgens verschillende ooggetuigen zouden drie personen al voor de bestorming uit een portiek van het pand zijn gehaald. Een van de mannen zou zich hebben overgegeven. De politie wilde geen mededelingen doen of zij bij de terreurverdachten horen die in het pand zitten.

De nationale recherche heeft woensdagmiddag een verdachte aangehouden in een woning aan de Sagenlaan in Amersfoort, zo deelde een woordvoerder van de politie in Utrecht woensdagavond mee. De straat is afgezet door politieagenten. Het onderzoek van de nationale recherche is nog in volle gang.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket heeft de aanhouding te maken met de politieactie in de Antheunisstaat in Den Haag. Verder zou de aanhouding een gevolg zijn van een lopend terrorismeonderzoek. De woordvoerder kan niets zeggen over de identiteit van de man.

Video van vanochtend