DEN HAAG - Het aantal fouten in ziekenhuizen kan de komende vijftien jaar fors omlaag. Volgens president-directeur R. Willems van Shell Nederland kan het aantal incidenten in ziekenhuizen met 75 procent omlaag. Op dit moment leiden incidenten jaarlijks nog tot 1500 tot 6000 onnodige sterfgevallen.

Dat stelt Willems woensdag. Hij heeft in opdracht van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten aanbevelingen opgesteld om de veiligheid van patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren.

Volgens de Shell-topman moeten de ziekenhuizen daarvoor in 2008 een integraal veiligheidsmanagementsysteem invoeren. Daarnaast is een cultuurverandering in de ziekenhuizen nodig. Willems doet in zijn rapport scherpe uitlatingen over de gesloten bedrijfscultuur binnen de ziekenhuizen.

Hij stelt de verantwoordelijkheden in de instellingen duidelijker moeten zijn en dat de eindverantwoordelijkheid bij de directie moet liggen. Minister Hoogervorst is blij met de aanbevelingen van Willems.