BRUSSEL - Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtsinstantie in België, heeft dinsdag een verbod op de ultranationalistische partij Vlaams Blok uitgesproken. Volgens het hof hebben drie aan het Blok gelieerde stichtingen, waaronder de eigen omroep voor zendtijd voor derden op de publieke zender VRT, zich schuldig gemaakt aan racisme. De partij, die onlangs het programma al milderde, gaat nu waarschijnlijk verder onder een andere naam als Vlaams Belang of Vlaamse Liga.

In april van dit jaar veroordeelde het Hof van Beroep in Gent de drie stichtingen na een jarenlange procedureslag al voor racisme en aanzetten tot discriminatie.

Volgens de partij behaalde zij mede daardoor een grote overwinning bij de regionale verkiezingen van juni, waarbij het Vlaams Blok met 24,1 procent van de stemmen uitgroeide tot tweede politieke formatie. "Wij zijn toen al door de kiezer vrijgesproken", aldus partijvoorzitter Vanhecke, die eerder al sprak van een "politiek proces" en een "aanslag op de vrijheid van meningsuiting".

Beginselverklaring

Het Vlaams Blok nam zaterdag al een nieuwe beginselverklaring aan in een poging onder een nieuwe naam ook gematigder kiezers aan te trekken. Het oude standpunt dat alle niet-Europese migranten het land moeten verlaten, is ingeruild voor een verplichting tot integratie en inburgering. Volgens partijkopstuk Dewinter is het dragen van een hoofddoek door moslimvrouwen wel strijdig met dit streven naar integratie.

Met de meer gematigde nieuwe aanpak wil de partijleiding ook voorkomen dat zij in de toekomst weer voor de rechter komt. De klacht tegen het Vlaams Blok is aangespannen door het Belgisch Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Bestrijding van Racisme, een overheidsinstelling.