AMSTERDAM - Geheime informatie van de AIVD is terechtgekomen bij een groep moslimfundamentalisten waar Mohammed B. deel van uitmaakt, de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Dat maakt het NRC Handelsblad dinsdag bekend. De krant beschikt over dit interne onderzoeksverslag.

Volgens NRC Handelsblad zou een vriend van Mohammed B. afgelopen zomer een ongeadresseerde envelop in zijn brievenbus hebben ontvangen, met daarin informatie over een extremistisch netwerk waarvan hijzelf volgens de veiligheidsdienst deel uitmaakt. De vriend kwam geregeld samen met een groepje dat over de koran en politiek sprak, waartoe ook Mohammed B. behoorde.

Onderzoeksverslag

Uit het interne onderzoeksverslag van de AIVD blijkt dat de geheime dienst een groep in de gaten houdt rondom Samir A. Deze A. werd in oktober 2003 opgepakt voor het beramen van een terroristische aanslag. De verdachte leden van deze 'Hofstadgroep', zoals de AIVD het omschrijft, werden na twee weken vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Deze zomer werd hij opnieuw gearresteerd.