HAARLEM - Het verhaal van vijf leerlingen van een Haarlemse vmbo-school dat ze vrijdag onwel werden, nadat zij van een onbekende man snoepgoed hadden aangenomen, blijkt verzonnen. Het incident is een uit de hand gelopen grap, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De politie meldde vrijdag dat de meisjes, vier van 12 jaar en één van 13 jaar, duizelig en misselijk werden en last kregen van branderige ogen. Uit voorzorg werden de vijf naar een ziekenhuis gebracht, waar ze een nachtje ter observatie moesten blijven.

De politie verspreidde het signalement van een man die de meisjes de snoep zou hebben gegeven. Ook werd er een rechercheteam gevormd dat onder meer samen met de GGD wilde onderzoeken welke stof de leerlingen hadden binnengekregen.

Volgens de politie is op grond van tegenstrijdige verklaringen van de leerlingen de waarheid boven water gekomen. De meisjes hebben toneel gespeeld. De vijf zijn aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte. Justitie onderzoekt of de kosten voor het politieonderzoek op hen kan worden verhaald.