PRAAG - Nu het peil van de Moldau in Praag langzaam daalt, wordt de situatie stroomafwaarts in het noorden van Tsjechië, Slowakije en delen van Duitsland rampzaliger.
situatie

De gezwollen rivier de Elbe, waarin de Moldau uitmondt, zal donderdag meer delen van de Oost-Duitse stad Dresden onder water zetten. Het water van de rivier in Dresden staat intussen meer dan acht meter boven normaal peil. Deskundigen sluiten niet uit dat de grens van negen meter ook zal worden bereikt.

Behalve in Dresden en Mühlberg zijn de waterproblemen ook groot in Magdeburg, Wittenberg en Dessau.

Praag

In Praag zelf is het water aan het dalen, maar het zal volgens deskundigen nog dagen duren voor de stad van alle overlast is verlost. Bijna 10 procent van de stad liep deze week onder.

Bekijk video

Boedapest

De Hongaarse autoriteiten hebben donderdag de wegen langs de Donau gesloten voor alle verkeer, omdat het waterpeil in de rivier snel stijgt. Bovendien hebben de autoriteiten voor het rivierengebied in het noordwesten van het land de noodtoestand uitgeroepen.

De burgemeester van Boedapest riep de automobilisten op hun voertuig te laten staan en gebruik te maken van het openbaar vervoer om te voorkomen dat het verkeer dichtslibt op de wegen die wel toegankelijk zijn.

Boedapest maakt zich komend weekeinde op voor een invasie van toeristen en sportliefhebbers die zondag in de Hongaarse hoofdstad de Grote Prijs van Hongarije willen bijwonen. De autoriteiten verwachten dat er door het wassende water niet net zoveel problemen ontstaan als eerder in de Tsjechische hoofdstad Praag. De dijken kunnen een stijging van het waterpeil met maximaal 10 meter aan. Volgens meteorologen zal het peil met hooguit 8,70 meter toenemen.

Pirna loopt voor de tweede keer onder

Het Duitse Pirna, even ten zuiden van Dresden aan de Elbe, is donderdag voor de tweede maal in enkele dagen onder water gelopen. De crisisstaf in de plaats heeft donderdagavond besloten 30.000 mensen uit Pirna en het nabijgelegen Heidenau uit voorzorg te evacueren. Uit Pirna zelf was al eerder een deel van de ongeveer 40.000 inwoners vertrokken.

/NIEUWSPraag maakt zich op voor vloedgolf (video)Midden-Europa lijdt onder noodweer (video)