PARIJS - De Palestijnse president Arafat zou zijn overleden. Dat meldden Palestijnse bronnen vanuit Parijs tegen het Britse persbureau Reuters en tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya. Een officiële bevestiging is er vooralsnog niet.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Verscheidene hoge Palestijnse functionarissen spreken de dood van Arafat nog tegen. Vanuit Ramallah verklaarde bijvoorbeeld de Palestijnse minister en hoofdonderhandelaar Saeb Erakat dat Arafat niet dood is maar in zeer kritieke toestand verkeert. Ook de voormalige Palestijnse minister voor Informatie Rabbo en de neef van Arafat, VN-ambassadeur Nasr al-Kidwa, zeiden dat Arafat niet overleden is.

Minister van Buitenlandse Zaken Nabil Shaath bevestigde eveneens dat Arafat nog leeft. Een beslissing om de apparatuur die hem in leven houdt stop te zetten, is ook niet genomen. "We geloven niet in euthanasie. Het is uitgesloten dat iemand ook maar een beslissing neemt over de apparatuur die hem in leven houdt'', aldus de bewindsman tegen CNN.

Yasser Arafat wordt in Ramallah begraven indien hij aan zijn ziekte bezwijkt. Een vooraanstaand Palestijns woordvoerder, Tayeb Abdelrahim, heeft dit dinsdag gezegd. De autoriteiten in Ramallah treffen volgens waarnemers voorbereidingen om Arafat op het terrein van zijn hoofdkwartier in die stad te kunnen begraven.

Palestijnse functionarissen hebben dinsdag voorts beklemtoond dat de dood van Arafat te zijner tijd eerst officieel in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zal worden bekendgemaakt. Ze voegden eraan toe dat de drie Palestijnse voormannen die in een Frans ziekenhuis Arafat hebben bezocht, zo snel mogelijk naar Ramallah terugkeren.