ROTTERDAM - Bij het Marokkaans consulaat aan de Calandstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag een zak met uitwerpselen naar binnen gegooid.

Een woordvoerder van de politie meldde dat de zak dwars door een ruit is geworpen. De politie verrichtte geen aanhoudingen.

Kerken

Twee kerken in de provincie Utrecht waren maandagavond doelwit van brandstichting. Onbekenden veroorzaakten brand in de protestantse Triumfatorkerk in de Utrechtse wijk Kanaleneiland en in een gebouw van de Pinkstergemeente Immanuël in Amersfoort.

Bij beide gebedshuizen werd een ruit ingeslagen waarna brandbaar materiaal naar binnen werd gegooid. In Amersfoort ging het om enkele molotovcocktails. De branden waren snel onder controle. Eerder op de dag was in Eindhoven een aanslag gepleegd op de islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad. Vroeg in de ochtend was bij het gebouw een enorme explosie, waardoor de ingang werd vernield. De basisschool raakte flink beschadigd. In de omgeving sneuvelden ruiten van woningen. Niemand raakte gewond.

Eindhoven

Alle betrokkenen bij het onderzoek naar de aanslag op de Islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven hullen zich in stilzwijgen. Politie, justitie en de Eindhovense burgemeester Sakkers houden er rekening mee dat de aanslag een direct gevolg is van de moord op Theo Van Gogh. Zekerheid daarover is er echter niet. Voor zover bekend is de verantwoordelijkheid voor de actie niet opgeëist. De verdachte van de moord op Van Gogh is vermoedelijk een radicale islamiet.

Brandstichting

In het weekeinde werden meerdere moskeeën in het land belaagd. De aanvallen varieerden van bekladdingen tot pogingen tot brandstichting.

Hierna verscheen dinsdag op internet een verklaring van de Islamitische Tawhid Brigades die met aanslagen dreigt. De onbekende radicale islamistisch groep schrijft: "Wij vragen jullie voor de laatste keer en jullie hebben nog steeds een kans om te stoppen met aanvallen op onze moskeeën, scholen en de moslimgemeenschap in Holland want anders betalen jullie een hoge prijs." De groepering eiste mede de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen vorige maand in Egypte.

Utrecht

In de kerk in Utrecht werd in 2001 ook al brand gesticht. De vlammen waren destijds snel geblust. Ook de islamitische basisschool was vaker doelwit van aanslagen. Vorig jaar gooiden jongens een brandbom naar het gebouw en in 1989 werd er brand veroorzaakt. Drie jonge Eindhovenaren werden daarvoor veroordeeld tot celstraffen. De school was nadien extra beveiligd.

Politie

Ook nu bewaakt de politie bewaakt nog steeds permanent een aantal islamitische panden in Eindhoven, waaronder enkele moskeeën. Andere gebouwen zijn opgenomen in extra surveillancerondes. Elders in het land hebben ouders van leerlingen op moslimscholen zelf de bewaking van scholen ter hand genomen.