DEN HAAG - De Tweede Kamer zal donderdag een spoeddebat houden over de moord op cineast Theo van Gogh. Dat heeft de Kamer dinsdagmiddag afgesproken. Waarschijnlijk dinsdagavond zal het kabinet een brief naar de Kamer sturen over de gang van zaken rond deze moord.

VVD-leider Van Aartsen wilde dinsdag niet ingaan op het conflict tussen de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie). Remkes (VVD) suggereerde maandag in een kranteninterview dat CDA'er Donner - coördinerend minister voor terreurbestrijding - te weinig voortvarend is. Van Aartsen sprak dinsdagmiddag van 'hypes'.

Dubbele nationaliteit

Het plan van het kabinet om Nederlanders met een dubbele nationaliteit die zich aan terreur schuldig hebben gemaakt, het Nederlanderschap te ontnemen, staat op gespannen voet met het Europees Nationaliteitsverdrag (ENV).

Dat zei de jurist prof. mr. H.U. Jessurun d'Oliveira, emeritus hoogleraar migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam, dinsdag in Den Haag tijdens een conferentie van het Instituut voor Immigratierecht van de Universiteit Leiden. Het is volgens hem zeer de vraag of bijvoorbeeld de moord op Theo van Gogh valt onder de situaties die het ENV noemt als gronden om iemand zijn nationaliteit te ontnemen.

Minister Verdonk (Integratiebeleid) kondigde vorige week na de moord op Van Gogh een onderzoek aan naar de mogelijkheid om veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit hun Nederlanderschap af te nemen. Ze had in augustus al wetgeving in die richting aangekondigd. Diverse politici, onder wie VVD-fractieleider Van Aartsen en LPF-Kamerlid Nawijn pleitten voor zo'n wet.