BILTHOVEN - Het aantal kinderen tot 12 jaar dat is vergiftigd met multivitaminen is vorig jaar met 25 procent gestegen tot 233. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2003 dat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens het centrum komt die toename door het aantrekkelijke uiterlijk van de pillen. Ze zijn soms niet van snoep te onderscheiden. Het centrum waarschuwt voor de ongewenste gevolgen van de trend om de verpakkingen en de preparaten zelf steeds meer op snoep te laten lijken. Dat geldt ook voor niet-eetbare cosmeticaproducten die steeds vaker lijken op eet- of drinkwaren.

Daarnaast blijken de reinigingstabletten voor kunstgebitten al jaren door hoogbejaarden te worden aangezien voor pepermuntjes. Uit het rapport blijkt verder dat ondanks alle waarschuwingen en voorlichtingscampagnes, nog steeds veel kinderen medicijnen of schoonmaakmiddelen binnenkrijgen. Jaarlijks overkomt dit 15.000 kinderen. Het gebeurt vooral vaak bij kinderen tussen de een en vier jaar.

Meldingen

Het aantal ongevallen en calamiteiten met chemische stoffen waarbij meer mensen bij betrokken waren, nam met 38 procent toe. De hoeveelheid meldingen over vergiftiging door drugs bij volwassenen, is gestegen van 656 in 2000 tot 1210 in 2003. Het ging daarbij veelal om een combinatie van verschillende drugs, of zogeheten 'smartpillen', paddo's of XTC.

Ook het aantal overdoseringen met afslankmiddelen of prestatieverbetering met de stof efedra nam toe: van 16 in 2000 tot 110 vorig jaar. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld ,,stäcker'' een middel met efedra dat in capsules wordt gebruikt op sportscholen. Een overdosis kan leiden tot heftige opwinding, angst, hartkloppingen en nervositeit.

Vragen

Het jaarrapport is gebaseerd op het aantal telefonische informatieverzoeken dat het centrum binnenkrijgt. Het centrum is 24 uur per dag bereikbaar en wordt vaak geconsulteerd door medici, maar ook andere hulpverleners, zoals politie en brandweer. De al eerder ingezette stijging van informatieverzoeken hield ook in 2003 stand.

Ten opzichte van 2002 steeg het aantal vragen met ruim duizend naar 33.000, over 43.948 mensen die mogelijk vergiftigd waren. Vaak ging het daarbij om personen die verschillende medicijnen in een overdosis hadden ingenomen, of die bij een ongeval in aanraking waren gekomen met een chemische stof.