BERLIJN - De geur van een man is voor de vrouw het belangrijkste bij het bedrijven van de liefde. Op de tweede plaats staat 'de juiste stemming', gevolgd door 'hygiëne'. Aantrekkelijkheid, verliefdheid of de ervaring van de partner spelen veel minder een rol. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van een Berlijns ziekenhuis onder bijna zeshonderd vrouwen tussen de 17 en 71 jaar.

Ook vertrouwen en openheid werden veel genoemd. De lengte van het mannelijk geslacht speelt volgens de ondervraagde vrouwen geen belangrijke rol. Bijna 90 procent gaf aan weleens een orgasme te hebben gesimuleerd, 10 procent deed dat wel vaker.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van psychologen, gaat het om een van de diepgravendste studies over het vrouwelijke seksleven die ooit in Duitsland zijn gedaan. Uit de nationale studie van de Charité-universiteitskliniek in Berlijn blijkt ook dat 19 procent van de vrouwen ooit seksueel is misbruikt. Bijna 5 procent gaf aan te zijn verkracht. De ondervraagde vrouwen hadden gemiddeld acht seksuele partners gehad.