LONDEN - De Amerikaanse president George W. Bush zet in zijn tweede ambtstermijn zijn "agressieve" buitenlandse politiek voort. Dat zegt zijn minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, dinsdag in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

"De president haalt geen bakzeil", aldus Powell. De tweede termijn van Bush zal een "voortzetting zijn van zijn principes, zijn politiek, zijn overtuigingen". Powell benadrukte dat Bush van zijn volk het mandaat heeft gekregen om een buitenlandse politiek na te streven die in het nationale belang van de Verenigde Staten is.

Het beleid zal in overeenstemming zijn met de belangen van bondgenoten en vrienden. De politiek zal "van nature multilateraal" zijn, maar de VS zullen ook alleen optreden indien dat noodzakelijk mocht zijn, aldus Powell. Hij wilde niet zeggen of hij op zijn post blijft zitten tijdens Bush' tweede termijn.

Powell zei dat de Amerikaanse buitenlandse politiek van Bush tot nu toe "agressief was waar het gaat om uitdagingen". De president "zal in deze richting verder gaan".