DUBAI - Een onbekende islamistische groep dreigt met aanslagen in Nederland na een serie van aanvallen op islamitische instellingen in ons land. Dat staat in een verklaring van de Islamitische Tawhid Brigades die dinsdag op het internet is geplaatst.

"We vragen jullie voor de laatste keer en jullie hebben nog steeds een kans, om te stoppen met aanvallen op onze moskeeën, scholen en de moslimgemeenschap in Holland want anders betalen jullie een hoge prijs", schrijft de groep in de verklaring die staat op een website die veelvuldig wordt gebruikt door radicale islamieten.

Sinds de moord op cineast Theo van Gogh zijn verscheidene islamitische gebedshuizen beklad. Maandag ontplofte een bom bij een islamitische school in Eindhoven. De ingang van de school raakte zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond. De verdachte van de moord op Van Gogh is een vermoedelijke islamitische militant.

De Islamitische Tawhid Brigades stelt niet machteloos te blijven toekijken en schrijft dat "We de Nederlandse regering en het volk flink zullen laten boeten". De authenticiteit van de verklaring kon niet worden geverifieerd.

De groepering heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen vorige maand in Egypte. Toen kwamen bij aanslagen op onder meer een hotel in Taba meer dan dertig mensen om het leven. De Egyptische autoriteiten hebben officieel geen verband gelegd tussen de aanslagen en de Islamitische Tawhid Brigades.