EINDHOVEN - Het onderzoek naar de bomaanslag maandag op de islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het onderzoeksteam heeft nog geen specifieke verdachten op het oog. Officier van justitie C. van der Voort wilde niet zeggen of de verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist.

Bij de school aan de Frankrijkstraat was rond drie uur in de ochtend een enorme explosie, waardoor de ingang van de school werd vernield. De school raakte ook van binnen beschadigd, net als de onderkant van een betonnen staander. In de omgeving sneuvelden de ruiten van woningen. Niemand raakte gewond.

Alert

Premier Balkenende veroordeelde de aanslag in het NOS-Journaal. Hij riep iedereen op om met elkaar de spiraal van het geweld van de afgelopen dagen terug te dringen, maar tegelijkertijd begrip op te brengen voor elkaars standpunten. Het afgelopen weekeinde waren meerdere moskeeën in het land het doelwit van aanslagen. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd om na de moord op Van Gogh zeer alert te zijn op incidenten bij islamitische gebedshuizen.

Volgens burgemeester Sakkers is het nog volstrekt onduidelijk of het om een incident gaat, of dat er veel meer achter steekt. Het onderzoeksteam houdt zich bezig met de opsporing van de dader(s) en maakt ook een dreigingsanalyse voor de komende dagen. Sakkers ziet wel een verband tussen de explosie en de moord op Theo van Gogh.

Verscherpt toezicht

Sinds de moord op Van Gogh is in Eindhoven sprake van verscherpt toezicht op islamitische gebouwen in de stad. Na de aanslag bewaakt de politie in Eindhoven inmiddels zes islamitische objecten, waaronder enkele moskeeën.

De islamitische basisschool is vaker doelwit geweest van aanslagen. In 1989 werd er brand gesticht. Op 15 juni 2003 gooiden drie jongens een brandbom bij de school naar binnen. In juni van dit jaar werd er een molotovcocktail naar het gebouw gegooid. Sindsdien heeft de school maatregelen getroffen om de school beter te beveiligen.

Verontrust

Sakkers benadrukt dat alle gesprekken die de gemeente momenteel voert met ouders van de school kinderen en mensen uit de buurt erop zijn gericht om "elkaar vast te houden". Jos van der Looy, de directeur van de school, is zeer verontrust door de aanslag. "Dit is te gek voor woorden. Wij zijn op school helemaal niet met politiek bezig." Wanneer de school weer opengaat, is niet duidelijk. "Eerst moet het onderwijsteam weer op de rails worden gezet. Iedereen is emotioneel geraakt. Hopelijk kunnen de kinderen woensdag of donderdag weer gewoon naar school."

De basisschool telt 201 leerlingen en heeft 21 leerkrachten in dienst. Tarieq Ibnoe Ziyad opende vijftien jaar geleden haar deuren.

Aanslagen

Moskeeën in Groningen, IJsselstein, Huizen, Breda en Rotterdam zijn dit weekeinde doelwit geweest van aanslagen. Groningen heeft het toezicht op gebouwen van moslimorganisaties verscherpt na een aanslag met een molotovcocktail op een moskee zaterdag. Een ander gebedshuis werd met leuzen beklad, die aan de moord op Theo van Gogh refereren.

In IJsselstein is een 21-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij het gooien van molotovcocktails naar een moskee in die plaats. In dezelfde plaats verwijderde de politie zondagmorgen een spandoek met rechts-extremistische teksten van een brug.

Brand

In Huizen hield de politie drie verdachten (19, 25 en 26 jaar) aan, die brand wilden stichten bij een moskee. In Breda werd bij een moskee isolatiemateriaal in brand gestoken. Onbekenden staken in Rotterdam-West een pallet bij een moskee in brand, waardoor de deur beschadigd raakte. De politie hield een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel aan.

In Rotterdam-Oost bleek een moskee volgeplakt met pamfletten met voor moslims beledigende teksten en afbeeldingen. Een kantoor in Amsterdam, waar vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap overlegden over de moord op Van Gogh, werd beklad met rode verf.

Verbijsterd

Het Contact Orgaan Moslims is verbijsterd over de aanslagen op moskeeën en islamitische gebouwen die de afgelopen dagen plaatsvonden en heeft de overheid om permanente bewaking van alle herkenbare islamitische gebouwen en instituten gevraagd.

De Raad van Kerken in Amsterdam betuigt zijn solidariteit met de moslimgelovigen in de hoofdstad in een advertentie die dinsdag in Het Parool verschijnt. Het samenleven van mensen met vele nationaliteiten en culturele en religieuze achtergronden vereist "van iedere inwoner respect en bereidheid tot dialoog."